Wat zijn derivaten in de financiële wereld?
Derivaten of afgeleide producten noemt men wel eens de 'wondertjes' onder de beleggingsinstrumenten. Wie van boeiende en technische materie houdt zal zich graag in dit vakgebied verdiepen. Wat zijn derivaten en welk nut hebben ze? Welke soorten derivaten zijn het populairst?
Wat zijn derivaten?
Betekenis
Financiële derivaten of afgeleide producten zijn een beleggingsvorm waarbij je niet rechtstreeks een aandeel aankoopt. In plaats daarvan koop je een beleggingsinstrument (het 'derivaat') op dat onderliggend aandeel. Het aandeel waarop het derivaat rust noemt men de 'onderliggende waarde'. Op die manier profiteer je mee van de stijging van het aandeel zonder dat je dit zelf aankoopt.
Onderliggende waarde
Die onderliggende waarde is meestal een aandeel, maar kan ook een beursindex, een vreemde munt of een grondstof zijn. Zo vind je ook derivaten op olie, dollars of Noorse kronen.
Nut
Derivaten hebben twee toepassingen:
- Speculeren: ze laten toe om snellere en hogere winsten te maken dan bij de rechtstreekse aankoop van de onderliggende waarde
- Beperking van risico's: dit kan bijvoorbeeld door derivaten te kopen om aandelen waarvan je een daling verwacht te beschermen
Soorten derivaten
Alle soorten derivaten opnoemen is onbegonnen werk. Er bestaan tientallen types afgeleide producten in de beleggingswereld. Elk derivaat is een boeiend vakgebied op zich. Je zou jezelf er in kunnen specialiseren en er zijn hele boeken over geschreven.
Sommige soorten komen in praktijk niet vaak voor of kunnen op weinig interesse van beleggers rekenen. Maar er bestaan ook heel populaire 'derivatives'. Zo kennen opties, warrants, futures, turbo's en swaps dagelijks grote handelvolumes op de beurs.