Karldelauw » Specials » Alternatieve kredietvormen

Alternatieve financieringen voor bedrijven en zelfstandigen

Alternatieve financieringen voor bedrijven en zelfstandigen Bij de financiering van een bedrijf of professionele activiteit denkt men nog te vaak alleen aan een klassiek beroepskrediet. Zo'n professioneel krediet op naam van een bedrijf of zelfstandige werkt op dezelfde manier als een lening aan particulieren: elke maand betaal je een vast bedrag samengesteld uit kapitaal en rente. Dit traditioneel systeem heeft heel wat voordelen maar ook tekortkomingen. Daarom zijn financiële instellingen op zoek gegaan naar alternatieve kredietvormen en financieringen voor bedrijven. Deze formules remediëren een aantal nadelen van de klassieke beroepskredieten en worden steeds populairder.

Waarom alternatieve financiering?

Een klassiek beroepskrediet is in veel gevallen nuttig. Toch is dit niet voor elk bedrijf de meest aangewezen formule. De balansstructuur van het bedrijf, de cliëntenportefeuille en zelfs de gewoonten van de zaakvoerder spelen samen met veel andere factoren een rol bij het bepalen van de meest passende kredietvorm.

Bovendien heeft een klassiek beroepskrediet ook beperkingen en nadelen. Zo moet je vaak sluitende en dure waarborgen geven. Meestal moet je ook eigen middelen kunnen investeren om een deel van je project te financieren. Sommige financieringsvormen werken deze minpunten weg of versoepelen ze.

Het kan dus lonen om op zoek te gaan naar alternatieve financieringen en minder courante kredietvormen om aldus een formule te vinden die beter bij je bedrijf past.

Soorten alternatieve kredietvormen

De meeste alternatieven voor beroepskredieten komen in oorsprong uit de Angelsaksische financiële wereld. Dat merk je aan de Engelse termen die men bij gebrek aan synoniem of vertaling ook in het Nederlands gebruikt. Voorbeelden van kredietvormen zijn factoring, onroerende leasing en de straight loan.

Daarnaast omvatten de kredietvormen voor bedrijven ook formules als het kaskrediet (rekening courant krediet), discontokrediet, incassokrediet en borgstellingskredieten.
Onroerende leasing: werking, structuur en voordelen

Onroerende leasing: werking, structuur en voordelen

Leasing van wagens, beroepsmateriaal of informatica is in de bedrijfswereld een gangbare praktijk. Veel minder bekend is dat je in België ook gebouwen kan leasen. Onroerende leasing is een complexe ma…
Straight loan: werking, kenmerken, voordelen en nadelen

Straight loan: werking, kenmerken, voordelen en nadelen

Een straight loan is een minder bekende financiering voor bedrijven en zelfstandigen. Dit komt doordat banken de formule liever niet zelf aankaarten. De rendabiliteit ligt voor hen immers lager dan bi…
Gepubliceerd door Karldelauw op 11-03-2016, laatst gewijzigd op 01-06-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • Van Dessel, P. & Van Hoorebeeke, A., "Krediet voor ondernemers", LannooCampus, 2010
  • Meijjer, B., "Leasing", Kluwer BV, 1997
  • Eigen ervaring