Karldelauw » Specials » Stedentrip brussel

Brussel en zijn bezienswaardigheden ontdekken

Brussel en zijn bezienswaardigheden ontdekken Een stedentrip naar Brussel is een leuk idee voor een weekendje weg. De Belgische hoofdstad heeft immers heel wat bezienswaardigheden, musea en mooie plekjes. De stad is van groot belang voor België maar ook voor Europa, want belangrijke instellingen als het Europees Parlement, de Europese Commissie en de NAVO hebben er hun hoofdkwartier.

Brussel ontdekken

Brussel is op verschillende vlakken een merkwaardige stad. Hoewel Brussel in oorsprong Vlaams was hoor je er anno eenentwintigste eeuw nog maar weinig Nederlands. In de loop der jaren werd de stad immers volledig verfranst. De meerderheid van de inwoners spreekt dan ook alleen nog maar Frans. De weinige Vlamingen in Brussel zijn bovendien vaak vlot tweetalig.

Omdat Brussel ook de hoofdstad van Europa is heeft de stad bovendien een erg internationaal karakter. De Europese instellingen liggen in de Leopoldswijk en er werken tienduizenden 'expats' uit alle uithoeken van de Europese Unie. Daardoor hoor je in Brussel naast Frans vooral Engels als tweede taal, hoewel dat geen officiële landstaal is.

De typische 'Brusselaar', ook wel een 'Ketje' genoemd, is een fenomeen op zich. Een Ketje spreekt een sappig dialect dat een mengelmoes is van Frans en Nederlands. Het is een uitstervend ras, maar je vindt ze nog in wijken zoals de volkse Marollen.

Het uitgaansleven

De uitgaansbuurten van Brussel vind je in het centrum rond de Beurs en de Sint-Gorikshallen. Hier zal je een groot aantal restaurants en cafeetjes aantreffen. Beroemde cafés zijn onder meer biercafé Délirium à la Mort Subite, Le Poechenellekelder en Het Goudblommeke in Papier.
10 musea in Brussel die je niet mag missen

10 musea in Brussel die je niet mag missen

Brussel heeft een heel aantal boeiende musea. Wat je voorkeur geniet hangt natuurlijk vooral van jezelf af. Ben je geïnteresseerd in wetenschap en natuur? Dan is het Museum voor Natuurwetenschappen ze…
Brussel bezoeken: 10 mooie plekjes die je niet mag missen

Brussel bezoeken: 10 mooie plekjes die je niet mag missen

Wil je binnenkort Brussel bezoeken en een leuke stedentrip maken? De hoofdstad van België heeft heel wat te bieden. Eén van de fraaiste plekjes is de beroemde Grote Markt, niet voor niets Unesco-werel…
De Grote Markt van Brussel en zijn bezienswaardigheden

De Grote Markt van Brussel en zijn bezienswaardigheden

De Grote Markt of 'Grand Place' is een van de mooiste bezienswaardigheden van Brussel. Het is niet alleen een van Belgiëís indrukwekkendste pleinen, maar is ook werelderfgoed. Op deze unieke plek ben…
Gepubliceerd door Karldelauw op 15-08-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PilotBrent, Pixabay
  • Michelin, De Groene Gids, België-Luxemburg
  • Everyman City Guides, Brussels, David Campbell Publishers, London
  • Capitool reisgids, Brussel
  • Eigen ervaring