Karldelauw » Specials » Konijnenziekten

Konijnenziektes: symptomen en hoe ziekten vermijden

Konijnenziektes: symptomen en hoe ziekten vermijden Net als alle levende wezens kunnen konijnen ziek worden. Gelukkig kan je zelf al heel wat doen om de meest voorkomende konijnenziektes te vermijden. Jaarlijkse inentingen, een goede voeding en goede verzorging doen wonderen. Ook je voedster laten steriliseren doet de kans op ernstige aandoeningen op middelbare leeftijd fors dalen. Vaak voorkomende ziekten en aandoeningen bij konijnen zijn traanoogjes, haarverlies en tandproblemen. Ook darmproblemen komen vaak voor.

Konijnenziektes

Vroeger dacht men dat konijnen zwakke dieren waren met een zwakke gezondheid. Vandaag de dag hoeft een konijn met de juiste voeding en een goede verzorging niet vaker ziek te zijn dan een hond of een kat. Het is ook een kwestie van geluk. Het ene konijn wordt zonder problemen tien jaar of ouder, terwijl een ander konijn al op jonge leeftijd sterft.

Ziekten vermijden

Om de kans op ziekten bij je konijn zoveel mogelijk in te perken kan je vier dingen doen: je konijn laten castreren of steriliseren, jaarlijkse inentingen, een goede voeding geven en je dier goed verzorgen.

Goede voeding

Het allerbelangrijkste is het geven van de juiste voeding. Maar liefst negentig procent van alle ziekten bij konijnen houden rechtstreeks of onrechtstreeks verband met een verkeerd dieet. Met andere woorden: geef je konijn de juiste voeding en de kans dat je dier vroeg of laat ziek wordt daalt aanzienlijk. Wanneer konijnen ziek worden heeft dit vaak te maken met aandoeningen van het bij konijnen gevoelige darmstelsel.

Castreren of steriliseren

Je konijn laten opereren is ook belangrijk, vooral bij vrouwtjes. Een voedster die niet gesteriliseerd is heeft maar liefst tachtig procent kans om baarmoederkanker (of gelijkaardige kankers) te ontwikkelen voor de leeftijd van vijf jaar!

Goede verzorging

Ook goede verzorging is essentieel. De vacht regelmatig borstelen vermijdt dat je konijn teveel haar inslikt. Vooral tijdens perioden van rui is dit belangrijk. Daarnaast is de kooi één keer per week volledig schoonmaken belangrijk om te vermijden dat geuren van urine blijven hangen, wat op termijn de luchtwegen van je konijn kan aantasten.

Jaarlijkse inentingen bij konijnen

Jaarlijks moet je je konijn ook laten inenten tegen myxomatose en RHD. Deze twee gevaarlijke ziekten zijn bijna altijd fataal maar kan je dus gemakkelijk voorkomen. Ook een konijn dat binnen leeft is niet honderd procent 'safe' zonder jaarlijkse vaccinatie.

Symptomen van een ziek konijn

Jammer genoeg laat een konijn niet altijd merken dat er iets scheelt. Konijnen zijn in het wild prooidieren. In de natuur kan je maar beter niet laten merken dat je ziek bent, want voor roofdieren ben je dan een gemakkelijke prooi. Daarom laat een konijn vaak pas merken dat er iets niet in orde is wanneer het probleem al een tijdje aansleept.

Een duidelijk symptoom is wanneer je konijn niet wil eten of in een ongewone houding ligt, luid met de tanden knarst of stil en lusteloos in elkaar gedoken zit. Ga in dergelijk geval zo snel mogelijk met je konijn naar de dierenarts, want snel handelen is bij een konijn de boodschap. Konijnen mogen niet langer dan vierentwintig uur zonder eten omdat het darmstelsel steeds in beweging moet blijven en anders kan stilvallen. 'Even afwachten' en 'de kat uit de boom kijken' zoals bij een hond of kat kan bij een konijn al gauw fataal zijn. Een goede indicator zijn de keutels van je konijn. Bij een gezond dier zijn de keutels mooi rond en hebben ze allemaal dezelfde vorm en grootte. Zijn de keutels kleverig, langwerpig of misvormd moet je ingrijpen en maak je wellicht een fout in de voeding.
Haarverlies bij konijnen: rui, ziekte of ernstige oorzaak?

Haarverlies bij konijnen: rui, ziekte of ernstige oorzaak?

Een konijn dat veel haar verliest leidt bij onervaren konijnenbaasjes soms tot paniek. Het haar ligt soms zelfs verspreid in de kooi of wanneer je het konijn aait blijven grote plukken aan je handen k…
Je konijn inenten: myxomatose en VHS (RHD)

Je konijn inenten: myxomatose en VHS (RHD)

Bij konijnen zijn twee aandoeningen zo gevaarlijk dat het een absolute noodzaak is ze jaarlijks te laten inenten. De bekendste ziekte bij konijnen is ongetwijfeld myxomatose. Toch bestaat er een nog v…
Tandproblemen bij konijnen: oorzaken en symptomen

Tandproblemen bij konijnen: oorzaken en symptomen

De tanden van een konijn groeien levenslang door aan een tempo van ongeveer twee tot drie millimeter per week. Daarom is het heel belangrijk dat ze goed afslijten. Een konijn heeft vooraan vier snijta…
Traanoog bij konijnen: oorzaken en behandeling

Traanoog bij konijnen: oorzaken en behandeling

Traanoogjes en andere oogaandoeningen komen bij konijnen vaak voor. De uitvloei uit het oog kan gepaard gaan met andere symptomen zoals rode of wazige ogen. Een snelle en efficiënte behandeling is dan…
Gepubliceerd door Karldelauw op 02-06-2015, laatst gewijzigd op 03-01-2016. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Bobbye Land, The simple guide to Rabbits, TFH Publications
  • Rabbits USA
  • http://www.rabbit.org/care/sick.html
  • http://www.smallanimalchannel.com/about-rabbits/signs-of-a-sick-rabbit.aspx
  • http://www.vetwest.com.au/pet-library/common-rabbit-diseases