Karldelauw » Specials » Verzekeringen belgie

Wat zijn verplichte verzekeringen in België?

Wat zijn verplichte verzekeringen in België? In België bestaan voor sommige particulieren en bedrijven een aantal verplichte verzekeringen. De meeste verzekeringen zijn echter niet verplicht. Zo is een brandverzekering afsluiten wettelijk geen vereiste. Dit neemt niet weg dat heel wat verzekeringen sterk aan te raden zijn. De schade kan immers hoog oplopen wanneer er iets misgaat. Wanneer anderen nadeel zouden kunnen ondervinden bij het ontbreken van een verzekering in bepaalde situaties zullen ze je trouwens meestal tot een verzekering verplichten, zelfs wanneer de wetgever dat niet doet. Zo zal een bank die je een lening toekent je vaak verplichten tot een schuldsaldoverzekering, of zal een verhuurder die je een huis verhuurt meestal toch een brandverzekering eisen.

Welke verzekeringen zijn verplicht in België?

In België bestaan geen algemeen verplichte verzekeringen. Wel zijn er twee situaties waarin je als particulier wettelijk verplicht bent om je te laten verzekeren. Elke autobestuurder moet verplicht zijn aansprakelijkheid verzekeren. Wie huispersoneel heeft dient ook een verzekering af te sluiten.

Burgerlijke aansprakelijkheid auto

Heb je een auto of een ander motorrijtuig ben je wettelijk verplicht om een verzekering af te sluiten voor schade toegebracht aan anderen. De 'groene kaart' is het bewijs van verzekering. Je kan je polis nog uitbreiden met extra waarborgen zoals rechtsbijstand of het verzekeren van de schade aan je eigen voertuig. Deze bijkomende dekkingen zijn echter niet verplicht.

Huispersoneel

Je dient je huispersoneel te verzekeren tegen een arbeidsongeval. De term 'huispersoneel' is heel ruim. Zelfs personeel dat maar een paar uur bij je werkt moet verzekerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan een poetsvrouw maar ook aan een tuinier, een klusjesman of een oppas voor de kinderen.

Daarnaast zijn in België nog een aantal verzekeringen verplicht voor bedrijven en organisaties. Zo moet een werkgever voor zijn werknemers verplicht een arbeidsongevallenverzekering afsluiten. Sommige bedrijven of instellingen met publieke ruimtes moeten bovendien een aansprakelijkheidsverzekering brand en ontploffing onderschrijven. Denk hierbij aan dancings, discotheken, grote hotels en restaurants. Ook zijn sommige beroepen wettelijk verplicht om bepaalde verzekeringen te nemen.

Welke verzekeringen zijn niet verplicht maar aan te raden?

Weinig verzekeringen zijn wettelijk verplicht maar dit neemt niet weg dat anderen je er soms toch zullen toe verplichten wanneer je met hen in zee wil gaan.

Schuldsaldoverzekering

Zo zal de bank je meestal (maar niet altijd) verplichten om bij een lening een schuldsaldoverzekering af te sluiten. Zelfs wanneer het geen verplichting is blijft het aan te raden als bescherming voor je nabestaanden in geval van overlijden.

Brandverzekering

Een brandverzekering afsluiten is wettelijk niet verplicht in België. Geen brandverzekering nemen is echter sterk af te raden. Om die reden verplichten de meeste verhuurders de huurder tot het afsluiten van een brandverzekering.

Burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering en andere

Soms ben je niet verplicht maar is het wel aan te raden. Een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering ('familiale') is niet duur en komt in heel wat situaties van pas wanneer je ongewild schade berokkent aan iemand anders of zijn bezittingen. Afhankelijk van je persoonlijke situatie kunnen nog tal van andere verzekeringen eveneens de moeite waard zijn.
De goedkoopste schuldsaldoverzekering in België (2017)

De goedkoopste schuldsaldoverzekering in België (2017)

Bij het afsluiten van een hypothecaire lening zal de bank je vragen om ook een schuldsaldoverzekering of overlijdensverzekering te onderschrijven. De premie van deze verzekering hangt van diverse fact…
Hospitalisatieverzekering afsluiten in België: nuttige tips

Hospitalisatieverzekering afsluiten in België: nuttige tips

Een hospitalisatieverzekering biedt bescherming tegen hoog oplopende ziekenhuisfacturen. Je mag dan wel zijn aangesloten bij een ziekenfonds zoals CM maar dit dekt lang niet alle medische kosten. Heb…
Uitvaartverzekering in België (2017): premie, tips en advies

Uitvaartverzekering in België (2017): premie, tips en advies

In het leven ben je van niets zeker behalve van één ding: ons bestaan is eindig en vroeg of laat moeten we allemaal afscheid nemen. Een begrafenis of crematie is niet goedkoop en kan je nabestaanden m…
Gepubliceerd door Karldelauw op 22-01-2016, laatst gewijzigd op 01-06-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Edar, Pixabay
  • https://www.admb.be/nl/verzekeringen/veelgestelde-vragen/welke-verzekeringen-zijn-wettelijk-verplicht
  • http://verzekeringhelp.be/de-verplichte-verzekeringen-voor-particulieren/
  • http://www.wikifin.be/nl/themas/verzekeren/sleutelvragen/verplichte-verzekeringen