Karldelauw » Specials » Efteling

Efteling: de verhalen achter de attracties van het pretpark

Efteling: de verhalen achter de attracties van het pretpark De Efteling is voor veel Nederlanders en Belgen een van de leukste en mooiste pretparken van de Lage Landen. Elk kind kan niet anders dan betoverd zijn door de toverachtige sfeer van het Sprookjesbos en de vele andere attracties. Ook voor volwassenen is het park een leuk dagje uit. Heel wat factoren dragen bij tot het succes van De Efteling. De sleutel tot de populariteit is misschien wel hoe over elke attractie werd nagedacht. Elk ritje is ingebed in een verhaal en steunt op oude sagen of legenden. Een rollercoaster of motion ride krijgt op die manier extra sfeer en meerwaarde.

De Efteling

Het park ligt in Kaatsheuvel in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het is het grootste pretpark van Nederland en trekt ook heel wat bezoekers uit de omringende landen. Al in 1935 opende men een wandel- en sportpark op de site. Veel was er toen nog niet te beleven. Je kon er wat sporten of wandelen en er was ook een speeltuin en theehuis.

Op 31 mei 1952 werd officieel het themapark 'De Efteling' geopend met als eerste en voorlopig enige attractie het Sprookjesbos. Later zou het park stap voor stap uitbreiden met extra sprookjes en nieuwe attracties buiten het Sprookjesbos en uitgroeien tot een volwaardig pretpark.

Verhalen achter de attracties

Het park heeft heel wat troeven. Opvallend in de Efteling is hoe elke attractie ook een verhaal vertelt of in herinnering brengt. Dit geeft een opvallende meerwaarde aan de beleving van de bezoekers. Je maakt niet zomaar een ritje op een roller coaster: dat kan je in eender welk pretpark. Maar in De Efteling is een boeiend en intrigerend verhaal achter de attractie al even belangrijk als de rit zelf.
De legende van de bokkenrijders en hun geheimen

De legende van de bokkenrijders en hun geheimen

De legende van de bokkenrijders blijft tot de verbeelding spreken. Dat blijkt uit het gebruik van het thema en verhaal in televisieseries, boeken en zelfs pretparkattracties. Deze boeven en roversbend…
Sint Joris en de draak: verhaal en legende

Sint Joris en de draak: verhaal en legende

“Drakenstrijders, onversaagd! Luister wat de koning vraagt.” Wie af en toe een bezoekje brengt aan de Efteling heeft deze woorden wellicht al eerder gehoord. Ze weerklinken wanneer je de snelle houten…
Danse macabre (Saint-Saens): hoe vertelt muziek een verhaal?

Danse macabre (Saint-Saens): hoe vertelt muziek een verhaal?

Klassieke muziek zegt weinig als je geen flauw idee hebt welk verhaal de componist vertelt. Muziek is meer dan alleen melodie. Net als in een moderne popsong met een tekst probeert ook de schrijver va…
Gepubliceerd door Karldelauw op 13-01-2016, laatst gewijzigd op 01-06-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TanteLoe, Pixabay
  • www.efteling.com
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Efteling