Karldelauw » Specials » Hitler

Wat zijn interessante weetjes over Hitler?

Wat zijn interessante weetjes over Hitler? Hitler blijft een van de meest tot de verbeelding sprekende figuren uit de geschiedenis. Zijn regime is niet goed te keuren, maar tegelijk vinden we het personage wel intrigerend. Hoe is het mogelijk dat een onbeduidende kunstschilder zich opwerkt tot de machtigste man van een natie om daarna het hele land te hersenspoelen en mee te sleuren in een verwoestende oorlog met ongeziene gruweldaden? Die fascinatie heeft ertoe geleid dat historici alle facetten van zijn persoonlijkheid hebben proberen doorgronden. Dit resulteert in een aantal interessante weetjes over Hitler. Wat voor iemand was Adolf Hitler echt en in hoeverre dienen we zowel een positief als negatief beeld bij te sturen?

De figuur Hitler

Adolf Hitler werd geboren in Braunau am Inn (Oostenrijk) op 20 april 1889. Hij richtte de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP) op en schopte het in 1933 tot rijkskanselier. Nauwelijks één jaar later was Duitsland van een beginnende democratie omgevormd tot een meedogenloze dictatuur. Elk verzet werd in de kiem gesmoord en tegenstanders werden genadeloos geliquideerd.

Hitler's agressieve politiek, gericht op het verwerven van 'Lebensraum' (levensruimte) voor het Duitse volk, zou uiteindelijk leiden tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1939.

Twee Hitlers

Men moet onderscheid maken tussen de Hitler uit de propaganda en de 'echte Hitler'. Het verschil is niet altijd duidelijk of eenvoudig te achterhalen. De nazi-propaganda heeft onder impuls van Joseph Goebbels immers hard haar best gedaan om Hitler neer te poten als een krachtdadig en viriel leider. Maar was de echte Hitler dat wel? In hoeverre strookt het beeld van Hitler in de nazi-propaganda met zijn ware aard?

Kortom, er zijn heel wat elementen die erop wijzen dat het imago van Hitler bijsturing vereist. Dit geldt zowel voor het positieve beeld opgehangen door de propaganda als voor het uitgesproken negatieve beeld dat we van hem hebben.
Hitler: tien interessante weetjes over de Führer

Hitler: tien interessante weetjes over de Führer

Dat Hitler een massamoordenaar zonder gelijke was is geen nieuws. Maar over de hoogste gezagsdrager in het Derde Rijk bestaan tal van anekdotes en weetjes die haast niemand kent. Zo vond Hitler de opb…
Hitler was een junk: het medicijngebruik van de Führer

Hitler was een junk: het medicijngebruik van de Führer

In 2012 werden in de Verenigde Staten een reeks brieven en medische rapporten van 47 bladzijden vrijgegeven die na de bevrijding in handen van het Amerikaanse leger waren gekomen. Die medische verslag…
Hitler: goede daden en positieve invloed van de Führer

Hitler: goede daden en positieve invloed van de Führer

Hitler, een positieve invloed? Het lijkt nauwelijks denkbaar dat de grootste massamoordenaar uit de geschiedenis ook zijn goede kanten en daden had. Toch is het zo. Hij had een diepe haat tegenover Jo…
Gepubliceerd door Karldelauw op 15-01-2016, laatst gewijzigd op 01-06-2017. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Quinet, Flickr (CC BY-2.0)
  • Overy, R., 'Kroniek van het Derde Rijk', 2011
  • Kershaw, I., 'Hitler. De biografie', Spectrum, juli 2012
  • Pierik, P., 'Hitler's tafelgesprekken', Aspekt, 2012
  • Haffner, S., 'Kanttekeningen bij Hitler', Rainbow, 2015
  • Specials in het tijdschrift 'Historia'